Zonnepanelen advies; Wat bespaar ik met zonnepanelen?

In de afgelopen jaren verschijnen ze steeds vaker in de Nederlandse straatbeeld, zonnepanelen. Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is lang niet vreemd meer, en terecht. Door het installeren van zonnepanelen kunt u namelijk een hoop geld besparen. Maar op wat voor een besparing kunt u rekenen? En welke investering is er benodigd om deze besparing te realiseren. Wij deden wat onderzoek!

 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het aanschaffen en installeren van zonnepanelen is duur, en daarom is het belangrijk om eerst goed inzicht te verkrijgen in de situatie. Allereest is het belangrijk om te berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig heeft voor uw situatie. Hoe hoog dit aantal ligt, wordt vooral bepaald door het aantal inwoners van uw woning. Hoe meer inwoners, hoe meer stroom u verbruikt. Een eenpersoonshuishoudens verbruikt gemiddeld 1.840 kWh per jaar en een tweepersoonshuidhouden 2.930 kWh. Grotere huishoudens verbruiken oplopen gemiddeld 3.590, 4.040, 4.529 of 4.830 kWh per jaar. Uitgaande van een gemiddelde opbrengst van 250 kWh per zonnepaneel kunt u zo berekenen hoeveel zonnepanelen u nodig hebt.

 

Voorbeeld; 3-persoonshuishouden

Wanneer u met drie personen woont dan verbruikt u gemiddeld gezien ongeveer 3.500 kWh stroom per jaar. Om dit zelf op te wekken heeft u 3.500 / 250 = ongeveer 14 zonnepanelen (250 Wp) nodig. Het aanschaffen en installeren van 14 van deze zonnepanelen zal u ongeveer €6500,00 kosten. Na de aanschaf van deze zonnepanelen bespaart u bij de huidige prijs per kWh (ongeveer €0,23) jaarlijks ongeveer €800,00. Hierdoor hebt u uw investering binnen ruwweg 8 jaar terugverdiend. Na deze periode zal u netto gaan profiteren van uw investering.

 

Uiteindelijke rendement

Hoe hoog uw precieze rendement is hangt vooral af van de plaatsing en conditie van uw zonnepanelen. Hoe beter de omstandigheden, hoe meer stroom u zult opwekken. En hoe meer stroom u opwekt, hoe sneller u de zonnepanelen terug verdiend. Hoeveel stroom uw zonnepanelen opwekken wordt onder andere bepaald door;

  • Type zonnepaneel; Het rendement van monokristallijn zonnepanelen is bijvoorbeeld een stuk hoger dan dat van polykristallijn zonnepanelen.
  • Plaatsing; Zonnepanelen gericht op het zuiden, in een hellingshoek van 35 graden, wekken de meeste stroom op.
  • Vuil op de panelen; Vieze zonnepanelen zijn minder efficiënt. Om deze reden is het slim om deze af en toe schoon te maken.
  • Leeftijd panelen; Gedurende de eerste 10 jaar wekken zonnepanelen het meest op. Ondanks dat ze tot 25 jaar mee kunnen gaan zal de productie wel terug lopen naar ongeveer 80% van het originele rendement.
  • Weersomstandigheden; Niet te warm of koud weer en veel zon zorgen voor een extra hoge opbrengst.

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie