Off-grid zonne-energie

Zonnepanelen hebben de laatste 10 jaar een flinke opmars gemaakt. Je kunt eigenlijk geen straat meer doorrijden of je ziet huizen met zonnepanelen. 

Maar de laatste ontwikkeld de zonnepanelen trend zich nog verder. Steeds meer mensen willen off-grid zonne-energie! Maar wat is dat eigenlijk off-grid en wat is het verschil met normale "zonne-energie". Daar ga ik in dit blog wat ligt op schijnen ;).

Wat betekent off-grid zonne-energie?

Off-grid betekend (compleet) afgesloten van het net. Je bent dus niet aangesloten op het net. Een volledige beschrijving van de betekenis van off-grid vindt je hier. 

Maar terugleveren aan het net kan dus niet. Je bent er simpelweg niet op aangesloten. Dan wordt terugleveren moeilijk. Om off grid te gaan zal je dus je energie lokaal moeten opslaan. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de Tesla Powerwall gebruiken. Maar ook accu's van Victron worden veel gebruikt door mensen die off-grid willen wonen. Door het inzetten van accu's kun je dus onafhankelijk raken van het stroomnet.

Verbruik uitrekenen

Omdat je je stroom opslaat in accu's en accu's niet goedkoop zijn is het raadzaam om eerst precies uit te rekenen hoeveel je verbruikt. Zet dus stroommeters op al je apparaten zodat je precies weet hoeveel stroom je gebruikt. Misschien kom je er wel achter dat sommige apparaten best uit mogen.

Water

Off-grid is natuurlijk niet alleen zonder stroom. Ook het water hoort hierbij.. Als je volledig off-grid wilt zijn kun je grondwater oppompen of regenwater opvangen. In beide gevallen is het verstandig om het water te filteren met een osmose filter. Dit zorgt ervoor dat het water weer veilig is om te drinken.

Het kan natuurlijk dat het een aantal weken niet regent. Ik raad je daarom aan om 1 of 2 IBC tanks neer te zetten van 1000 liter stuk. Hier kun je voldoende water in opslaan om langere tijd te overbruggen. 

Waar beginnen?

Als je er aan denkt om off-grid te gaan leven. Dan is het verstandig om eerst naar je huidige verbruik te kijken, stroom, water en gas. Kijk hier kritisch naar en stop met alle onnodige verspillers. Dit is de grootste besparing. Gas kun je blijven gebruiken met propaanflessen maar als je niet veel nodig hebt kun je dit vervangen door hout (voor verwarmen) of electrisch. Als je genoeg zonnepanelen hebt.

Heb je advies nodig om off-grid te gaan leven? Dan zou ik sowieso een kijkje nemen bij het offgridcentrum.nl . Ik ben hier persoonlijk niet bij betrokken maar ze hebben me goed geadviseerd bij het kiezen van de juiste accu's voor mijn zonnepanelen voor mijn set up.

 

0 Comments

Add Yours →

Geef een reactie